NİĞDE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Beyaz Kiraz Reçeli

MALZEMELER     

1 kg beyaz kiraz

1 kg şeker

8 bardak su

1 tatlı kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI

Yöremizde yetişen beyaz ile sarı arası tombul etli, pişince sert  kalabilen bir kiraz türü olan beyaz kirazlar toplanır.

Sapları kopartılarak çekirdekleri bir kürdan yardımıyla çıkartılır. Yıkanıp süzülür. Bir tencereye şeker ve su konup ateş üstünde şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatılır, kirazlar ilave edilir. Yüzeyde biriken köpükler bir kevgirle alınır. İstenilen kıvama gelince sulu kısmı ayrı bir kaba aktarılır. Tencerede kalan kirazlar 1-2 dakika kavrularak pembeleştirilir. Ayrılan şerbet tekrar katılıp limon tuzu eklenerek bir taşım kaynatılır. Ateşten alınır. Ilıkken kavanozlara boşaltılır.