NİĞDE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Aladağlar Milli Parkı-Niğde Bölümü Yürüyüş Rotaları





ALADAĞLAR MİLLİ PARKI NİĞDE BÖLÜMÜ YÜRÜYÜŞ YOLLARI

 

Aladağlar Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı (UDGP)  (2016) içerisinde 3 il (Adana-Niğde-Kayseri) sınırları içerisinde toplamda 11 adet yürüyüş yolu belirlenmiştir. 11 adet yürüyüş yolundan 9 tanesi Niğde İli Çamardı İlçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Çamardı ilçesi sınırları içerisinde bulunan yürüyüş yolları şu şekildedir;

  • YY-1: Demirkazık Köyü-Direk Gölü

    Demirkazık Köy yerleşiminden başlayan ve 9 km sonra Sokulupınar Çadırlı Kamp Alanı’na (ÇKA-1) ulaşan güzergah, Çelikbuyurduran Mevkii’nden geçerek Yedigöller Mevkii’ndeki Direk Gölü’nde son bulur.  16,8 km uzunluğunda ve yürüyüş ağırlıklı olan bu güzergah boyunca özgün jeolojik-jeomorfolik yapının tezahürü olan buzul çanakları, karst topoğrafyası görülebilmektedir.

     

  • YY-2: Akşampınarı mevkii-Sokulupınar mevkii

    Akşampınarı Kamp Durak Noktası’ndan (DN-2) başlayan ve Enzevit Tepesi’nden geçerek Yalak Deresi’ni takip eden güzergah, Sokulupınar Çadırlı Kamp Alanı (ÇKA-1)  ile son bulur. Güzergah, zorlu bir güzergah olup tırmanma ağırlıklıdır.

     

  • YY-3: Emli Vadisi-Direk Gölü

    Emli Boğazı’ndan başlayan ve Bölükormanı Mevkii, Akşampınarı Kamp Durak Noktası (DN-2), Sıyırma Boğazı Kamp Durak Noktası (DN-3) ve Gür Tepe üzerinden devam eden güzergah, Direk Gölü Kamp Durak Noktası’nda (DN-1) son bulan yürüyüş ağırlıklı bir güzergahtır. Güzergah üzerinde Bölükormanı Mevkii’nde yer alan Toros Göknarı, karstik yapının oluşumları olan vadi ve boğazlar ile yine karstik bir mağara olan Cıngılbeşik Mağarası görülebilmektedir. Bu güzergahın Bölük Ormanı Mevkiine kadar olan 6 km’lik bölümünü, mevcuttaki 4 metre genişliğinde ve stabilize karakterindeki yol oluşturmaktadır.

     

  • YY-4: Meydanyaylası Mevkii-Yıldız Gölü

    Meydanyaylası Mevkii’nden başlayan güzergah, Çömçe Gölü’nden sonra Yıldız Gölü’nde son bulur. 3,4 km uzunluğundaki bu yürüyüş yolu boyunca, ürkekliği ve yaban keçisini görmek mümkündür.

     

  • YY-5: Cımbar Boğazı-Direk Gölü

    Demirkazık Köy yerleşiminden başlayan güzergah, Cımbar Boğazı içinden geçerek Cımbar Boğazı Deresi boyunca devam eder ve Dipsiz Göl Mevkii, Yıldız Gölü Kamp Durak Noktası (DN-7), Tekekalesi Tepesi’ni geçerek Direk Gölü Kamp Durak Noktası’nda (DN-1) son bulur. Güzergah, yürüyüş ağırlıklı bir güzergah olup üzerinde buzul gölleri, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar olan boğaz ve vadi yapıları görülebilmektedir.

     

  • YY-6: Demirkazık Köy Yerleşimi-Demirkazık Tepesi- Kuzey

    Demirkazık Köy yerleşiminden başlayan güzergah, Tekepınarı Kamp Durak Noktası’ndan (DN-9) geçerek Cımbar Boğazı Deresini takip eder ve Demirkazık Tepesi’nde son bulur. Güzergah zorlu bir güzergah olup, tırmanma ağırlıklıdır.

     

  • YY-7: Demirkazık Köy Yerleşimi-Demirkazık Tepesi- Güney

    Demirkazık Köy Yerleşiminden başlayan güzergah, Sokulupınar Çadırlı Kamp Alanı (ÇKA1) ve Narpız Boğazı’ndan geçerek, Demirkazık Tepesi’nde son bulur. Güzergah zorlu bir güzergah olup, tırmanma ağırlıklıdır.

     

  • YY-8: Demirkazık Köy Yerleşimi-Emler Tepesi

    Demirkazık Köy yerleşiminden başlayan güzergah, Sokulupınar Çadırlı Kamp Alanı’ndan (ÇKA-1) geçerek Yalak Deresi Vadisi’ni takip eder ve Çelikbuyurduran Mevkii’nden sonra Emler Tepesi’nde son bulur. Güzergah zorlu bir güzergah olup,  tırmanma ağırlıklıdır.

     

  • YY-9: Demirkazık Köy Yerleşimi-Direk Gölü

Demirkazık Köy yerleşiminden başlayan güzergah, Kartalkayası’ndan geçerek kuzeye yönelir ve Arpaçukuru Mevkii’nden devam eden güzergah, Cımbar Boğazı Deresi’nden sonra güneye doğru sırasıyla Dipsiz Göl Kamp Durak Noktası (DN-8), Yıldız Gölü Kamp Durak Noktası (DN-7) ve Tekekalesi Tepesi’ni geçer ve Direk Gölü Kamp Durak Noktası’nda (DN-1) son bulur. 24 km uzunluğundaki bu güzergah, yürüyüş ağırlıklı bir güzergah olup üzerinde buzul göller, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar ve yaban keçisi görülebilmektedir.

EKOTABAN sistemine kayıtlı 12 tane yürüyüş yolu mevcut olup; bunlardan 9 tanesi yukarıda belirtilenlerdir. Diğer 3 tanesi ise;

  • 1-Emli Vadisi ÇKA- Kocadölek- ROTA BAŞLANGICI (Tabiat Yürüyüşü)

ROTA BAŞLANGICI

-Tur Güzergahı Uzunluğu: 11000 metre.

-Tur Güzergahı Eğimi: Tur güzergahı boyunca eğim % 5-15 arasında değişmektedir. Yolun bazı kısımlarında ise % 15 ten büyük eğimler bulunmaktadır.

-Tur Güzergahı Zorluk Derecesi: Kolay bir derecede bir parkurdur. Özel bir kondisyon gerektirmez. Genç yaşlı herkes yürüyebilir.Tur Güzergahı Riskli Bölgeler: Yürüyüş parkuru üzerinde eğimin yüksek olduğu yerlerde yürünürken dikkatli olunmalıdır. Özellikle yağışlı dönemler kaygan zeminden zarar görmemek için dikkatli olunmalıdır.

-Tur Güzergahı Hakim Ağaç Türü: Göknar, Ardıç, Meşe, Kavak ağaçlarının oluşturduğu doğal yapıya sahip karışık bir orman görebilirsiniz.

 Tur Güzergahı Boyunca Ne Görebilirim:

-Tesisler: Rotanın başlangıç noktasında Emli Boğazı Çadırlı kamp alanı bulunmaktadır (Wc, Duş).  Rotanın bitiş noktasında, dağcı sığınma evi bulunmaktadır.

 

Emli Vadisi Çadırlı Kamp Alanı’ndan, vadi içerisine giden araç yoluna girilerek yürüyüşe başlanır. Yol sola kıvrılarak küçük bir sırta çıkar. ÇKA dan  3450m sonra araç yolunun bittiği yere ulaşılır. Tam karşıdaki patikayı takip ederek 1km sonra ormanlık alan biter. 1 km lik ormansız patikadan sonra Kocadölek Meydanına ulaşırsınız. Sağ tarafta Parmakkaya’yı göreceksiniz.

 -Tur Güzergahında Yapılan Faaliyetler: Piknik yapabilir, doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.  Açık alan etkinlikleri gerçekleştirilebilir.

Ayrıca fotoğraf meraklıları için çok güzel orman manzaraları yakalanabilir.

  • 2-EMLİ VADİSİ ÇKA-KALETEPE DORUĞU - ROTA BAŞLANGICI (Tabiat Yürüyüşü)

    ROTA BAŞLANGICI

    -Tur Güzergahı Uzunluğu: 5500 metre.

    Tur Güzergahı Eğimi: Tur güzergahı boyunca eğim % 15-30 arasında değişmektedir. Yolun bazı kısımlarında ise % 40 dan büyük eğimler bulunmaktadır.

    -Tur Güzergahı Zorluk Derecesi: Orta derecede bir parkurdur. Özel bir kondisyon gerektirmez. Genç yaşlı herkes yürüyebilir.

    -Tur Güzergahı Riskli Bölgeler: Yürüyüş parkuru boyuna eğimden dolayı dikkatli olunmalıdır. Özellikle yağışlı dönemler kaygan zeminden zarar görmemek için dikkatli olunmalıdır.

    -Tur Güzergahı Hakim Ağaç Türü: Göknar, Ardıç, Kuşburnu ve Karamık  çalı formlarının da bulunduğu sahip karışık bir orman görebilirsiniz.

    -Tur Güzergahı Boyunca Ne Görebilirim: 

    -Tesisler: Rotanın başlangıç noktasında Emli Boğazı Çadırlı kamp alanı bulunmaktadır (Wc, Duş). 

    Emli Vadisi ÇKA ndan geçerek patikaya giriniz 500m içerisinde minik bir dere yatağı karşınıza çıkar. Buradan sola dönüp patikayı takip edeceksiniz. Kısa sürede 2. Dere yatağını geçip yükselmeye başlayacaksınız. 700m sonra patika yatay ilerlemeye başlar. Yaklaşık 1 km yürüdükten sonra orman bitecektir. Ormanın bittiği yerden 80m’lik küçük bir yokuş çıkılır.45m sonra patika ikiye ayrılır.

    Soldaki patikadan yaklaşık 400m sonra zirve sırtına ulaşırsınız. 90m zirvedesiniz.

    -Tur Güzergahında Yapılan Faaliyetler: Doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.  Açık alan etkinlikleri gerçekleştirilebilir.

    Ayrıca fotoğraf meraklıları için çok güzel orman manzaraları yakalanabilir.

  • 3-OLUKSEKİSİ - ROTA BAŞLANGICI (Tabiat Yürüyüşü)

ROTA BAŞLANGICI

-Tur Güzergahı Uzunluğu: 2600-2800 metre.

-Tur Güzergahı Eğimi: Tur güzergahı boyunca eğim % 5-20 arasında değişmektedir. Yolun bazı kısımlarında ise % 25 ten büyük eğimler bulunmaktadır.

-Tur Güzergahı Zorluk Derecesi: Kolay bir derecede bir parkurdur. Özel bir kondisyon gerektirmez. Genç yaşlı herkes yürüyebilir.

-Tur Güzergahı Riskli Bölgeler: Yürüyüş parkuru üzerinde eğimin yüksek olduğu yerlerde yürünürken dikkatli olunmalıdır. Özellikle yağışlı dönemler kaygan zeminden zarar görmemek için dikkatli olunmalıdır.

-Tur Güzergahı Hakim Ağaç Türü: Ardıç yoğunlukta olmak üzere, kuşburnu ve karamık çalılıklarının oluşturduğu doğal yapıya sahip bir orman görebilirsiniz.

-Tur Güzergahı Boyunca Ne Görebilirim: 

-Tesisler:Rotanın başlangıç noktasında Emli Boğazı Çadırlı kamp alanı bulunmaktadır (Wc, Duş). 

Rotanın başlangıç noktasında pınar ve yalak bulunmaktadır.Bu pınarın hafif sol üst tarafındaki patikaya girerek yatay sola doğru yükselmeye başlanır.180-200m sonra patika sağa dönerek yaklaşık 600m boyunca devam eder. Arada küçük bir dere yatağı geçilir. Biraz yürüdükten sonra karşınızda kayalık alan ve sağında daralan dere içerisine girmeden sola dönüp yürümeye devam ederiz.200 m sonra da Kızıl topraklı ve az ağaçlı çanağın içine girerek önce sağa sonra sola doğru kıvrılarak topraklı sırta ulaşacaksınız. Sırtın sol tarafındaki pınar ve yalaklar varış noktasıdır.

-Tur Güzergahında Yapılan Faaliyetler: Piknik yapabilir, doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.  Açık alan etkinlikleri gerçekleştirilebilir.

Ayrıca fotoğraf meraklıları için çok güzel orman  ve dağ manzaraları yakalanabilir.